joi, 7 noiembrie 2013

URSS-ul celor mici

Savatie Baștovoi - Iepurii nu mor (55)


                 Romanul lui Baștovoi relatează viața dezi cu zi a omului sovietic văzut prin prisma  unui copil sărac de la țară, Sașa, care  merge  la școală în oraș. El e fericit că trăiește in URSS - cea mai frumoasă țară de pe glob.

Uniunea Sovietică este o ţară a păcii în care oameni de toate naţionalităţile trăiesc în bună înţelegere. Ea este compusă din cinsprezece republici surori. Casa lor este Uniunea Sovietică cu capitala la Moscova. De aceea Uniunea Sovietică va dăinui veşnic. Şi noi trebuie să fim mândri că trăim în Uniunea Sovietică.

                 Naivitatea băiatului, căderea lui pe gînduri, seninătatea privirii și sentimentelor sale  nu te pot lăsa indiferent. Chiar dacă aceste gînduri sunt agresive uneori.

Iată în sfârşit porcul acesta mort. Bine că l-au tăiat. Saşa îl bătea peste bot şi nu murea. Dar acuma murit. Foarte bine că a murit. Era un porc nesuferit.

Saşa era roşu şi mic. Roşu ca Uniunea Sovietică. Dar Uniunea Sovietică nu se ruşina, de ce era ea roşie?

trecea printr o livadă de nuci foarte mici, pe care de fiecare dată încerca să-i smulgă, dar niciodată nu reuşea, pentru că nucii se ţineau foarte bine şi Saşa se mira de fiecare dată cum nişte nuci aşa de mici se ţin atât de bine în pământ, că el nu poate să-i smulgă. Oare când va creşte mai mare va putea să smulgă nucii? Dar când va creşte el mare vor creşte şi nucii numaidecât, şi el nu va putea să-i smulgă niciodată. Îi părea rău că lucrurile stau aşa. Se gândea dacă copilul Lenin ar fi putut să smulgă nucii şi a hotărât că da, pentru că Lenin învăţa bine la şcoală şi a avut putere să facă revoluţia.

Dar Saşa nu a văzut niciodată ca pământul să se rotească ziua. A încercat de atâtea ori să surprindă copacii rotindu-se şi casele mutându-se de la locul lor, dar navăzut niciodată. Înseamnă că pământul nu se roteşte ziua. Înseamnă că el se roteşte numai noaptea. Stă toată ziua nemişcat şi noaptea se roteşte mai repede ca să rotească şi ceea ce a avut de rotit ziua.

Tot aşa era şi fumul, atunci când stătea lângă foc, întotdeauna venea înspre el. Şi când seducea în partea cealaltă, unde nu era fum, fumul venea iarăşi înspre el. De parcă vroia să-i facă în ciudă lui Saşa. Aşa era şi cu timpul. Când aştepta ceva foarte tare, timpul trecea încet. Când nu aştepta nimic, timpul trecea repede. Încât Saşa când aştepta ceva îşi băga în cap să nu mai aştepte, ca să amăgească timpul cel încet să-l lase să vină pe timpul cel repede. Dar nu reuşea niciodată. Pentru că chiar dacă-şi băga el în cap că nu mai aşteaptă, totuna aştepta. Iar timpul simţea asta.

                    Sașa are multă treabă; cu porcul, cu culegerea brebeneilor în pădure, cu temele de acasă și așteaptă de  devină pioner, visul oricărui copil din URSS. Își dorește o colegă de bancă frumoasă, alături de care să stea și în timpul organizării paradelor de 1 mai, 9 mai și celelalte sărbători sovietice. Devine într-un final pioner și e mirat că nu are superputerile la care se aștepta (că doar pionerii sunt la superlativ în toate).
                    Iepurii care tot sar prin roman ar reprezenta  încatușarea drepturilor omului într-o societate cu un sistem de învățămînt absurd. De fapt ce nu era absurd in URSS?

Niciun comentariu:

Powered By Blogger