Nikolai V. Gogol - Suflete moarte (25)
Nu mă aşteptam la o doză de umor şi sarcasm atât de bine conturată in acest poem cunoscut, mai ales că merge vorba despre începutul secolului 19, perioadă în care inovaţiile patrundeau destul de greu în Rusia ţaristă în plin iobăgism. Nu ştiam nici că nu există o variantă integrală a acestuia, Gogol arzând de două ori manuscrisul sau părţi din acesta din cauza cenzurii.

Gogol ne ilustrează pe îndelete decoruri rustice ale Rusiei arhaice, cu
"hoteluri ruseşti, unde divanele, în loc de lână moale, sunt umplute cu ceva ce seamană mai curând a cărămizi sau bolovani." Multe pasaje în care apare funcţionărimea mi-au amintit de Kafka, un Kafka mai pus pe glume.
"Dar vezi că cei graşi se pricep mai bine decât cei subţirei să-şi aranjeze treburile pe lumea asta. Cei subţirei sunt de obicei funcţionari cu însărcinări speciale, sau nu-s slujbaşi decât cu numele şi se învârt de colo până colo; existenţa lor e cumva uşuratică, eterică şi cu totul nesugură. Insă cei graşi nu ocupă niciodată posturi auxiliare, ci numai pe cele sigure, şi dacă se aşază pe un scaun, se aşază de nădejde şi temeinic, încât mai curînd ar trosni şi ar crăpa scaunul decît să zboare ei din el..." Un astfel de personaj principal are şi Golol, pe numitul Cicikov, un om pornit de jos, pus pe adunat avere pe căi mai mult sau mai puţin ortodoxe. Are în subordine doi iobagi: Selifan şi Petruşca, ultimul cu porniri "spre cultură":
"Nu-i placea ceea ce citea, ci insusi cititul, sau mai bine zis, insusi procesul lecturii, faptul ca din litere iese mereu un cuvant, care uneori dracu' mai stie ce inteles are. Cititul se infaptuia cel mai adesea in pozitie orizontala, intins pe pat si pe salteaua care din aceasta pricina se batucise si se subtiase ca o clatita."
În contradicţie, intâlnim şi pe Manilov, un boier care
"în cabinet avea întotdeauna o carte, cu semnul pus la pagina paisprezece, pe care o citea de doi ani."
După două experienţe nereuşite în tentativa lui de imbogăţire, Cicikov are o sclipire " de geniu" şi colindă guberniile ruseşti cumpărând "suflete moarte". Ce, cum, cu ce scop, cum negocia cu moşierii, dacă a reuşit să se imbogaţtească sau poate să înţeleagă ce o mai fi insemând bogăţia în adevăratul sens al cuvântului... toate acestea se găsesc în carte, dar nu numai acolo, presupun.