Lev Tolstoi - Război şi pace (37)

Da, cea mai amplă operă citită, atât ca volum, cât ca şi conţinut. Tolstoi a creat ceva de anvergură şi spectaculos. Îmi era puţin frică de pasaje plictisitoare; patru volume, te-ai fi aşteptat, dar nu, Tolstoi m-a ţinut în priză până la final. Povestea puzderiei de personaje (cică ar fi în jur de cinci sute), realismul tragic şi forţa imaginilor şi întâmplărilor descrise fac din "Război şi pace" ceea ce şi este, o capodoperă.
Şi am început. Primul volum a fost al războiului(1807), volumul doi e al păcii, aşa cum era ea, plină de intrigi şi nelinişti, urmează volumul trei cu punctul culminant, marele război din 1812 iar ultimul volum are de toate, inclusiv o concluzie cât un capitol. În centrul romanului stă povestea de viaţă a trei familii nobile din Rusia: Rostov (Nicolai, Nataşa, Petea), Bolconski (Andrei, Marie) şi Bezuhov (Pierre) şi viaţa interpătrunsă a acestora, întâmplările având loc între 1805-1819, cu accent pe perioada războaielor din 1807 şi 1812.
Tolstoi face o analiză amănunţită a situaţiei acelor ani tulburi şi a contextului izbucnirii veşnicilor războaie. Războiul... "
cea mai plăcută distracţie a trîntorilor şi fluşturaticilor. Casta militară e cea mai onorată dintre toate. Dar ce e războiul, de ce ai nevoie să reuşeşti în el şi care sunt apucăturile castei militare? Armele lui: spionajul, trădarea şi încurajarea ei, ruinarea cetăţenilor, jefuiţi pentru îndestularea armatei, minciuna şi înşelăciunea, aşa numitele strategii militare. Apucăturile castei militare sunt: suprimarea libertăţii botezată disciplină, trândăvia, ignoranţa, cruzimea, desfrâul, beţia. Şi, cu toate acestea, e casta cea mai suspusă, cea mai respctată. Toţi împăraţii, mai puţin al chinezilor, poartă haină militară şi oferă celui care a ucis mai mulţi oameni cea mai mare răsplată. Se întâlnesc, aşa cum ar fi mâine, ca să se ucidă unul pe altul, omoară şi schilodesc zeci de mii de oameni şi apoi oficiază slujbe de mulţumire pentru aceste omoruri, al cărui număr îl mai şi umflă."
Plin de sarcasm, acid şi ironic, autorul face la un moment dat un rezmat al întâmplărilor acelor ani, rezumat care ne înfăţişează absurditatea umană în faţa istoriei.
"La sfârşitul secolului al 18-lea s-au adunat la Paris vreo douăzeci de inşi care au declarat că toţi oamenii sunt egali şi liberi. Drept urmare, pe tot cuprinsul Franţei oamenii au început să se spintece unii pe alţii. Aceştea l-au ghilotinat pe rege şi pe mulţi alţii. În acelaşi timp, apare un om de geniu, Napoleon. El i-a biruit pretutindeni pe toţi, adică a ucis o mulţime de oameni, pentru că era fără seamăn de genial. Şi astfel, s-a pornit să-i ucidă, nu se ştie de ce, pe africani, şi i-a ucis atât de bine şi a fost un om atât de şmecher şi de inteligent, încât, revenind în Franţa, le-a porunit tuturor să i se supună. Şi toţi i s-au supus. Proclamându-se împărat, el a pornit din nou să ucidă lumea in Italia, în Austria şi Prusia. Şi acolo a măcelărit o mulţime de oameni. În Rusia însă era ţar Alexandru, care şi-a pus în minte să reîntroneze ordinea în Europa, şi, de aceea, s-a luptat cu Napoleon. Dar în 1807 s-a împrietenit dintr-odată cu el, iar în 1811 s-au luat iaraşi la ceartă şi iarăşi au început să ucidă o mulţime de oameni. Şi Napoleon a condus in rusia şase sute de mii de soldaţi şi a cucerit Moscova, ca pe neaşteptate să fugă din ea şi atunci ţarul Alexandru a mobilizat Europa împotriva celui ce-i tulburase liniştea. Şi toţi foştii aliaţi ai lui Napoleon i-au devenit brusc duşmani şi au pornit asupra lui, l-au înfrânt, au intrat în Paris, l-au silit să abdice de la tron şi l-au exilat pe insula Elba, fără a-l lipsi de titlul nobiliar şi dându-i toate onorurile cuvenite, deşi cu cinci ani înainte şi cu un an după aceea , toţi îl considerau un tîlhar în afara legii." Introduşi în această atmosferă, Tolstoi îşi pune o grămadă de întrebări. De ce e nevoie de război? Care e rolul real al lui Napoleon şi al ţarului Alexandru în aceste războaie?A fost într-adevăr Napoleon un geniu? Şi sunt emise ipoteze a mai multor istorici, dar "niciuna din toate acestea nu a fost cauza exclusivă a evenimentului, ci evenimentul s-a produs numai pentru că nu avea cum să nu se producă. A fost nevoie ca milioane de oameni, lepădând orice sentiment uman şi pierzând uzul raţiunii să pornească de la Apus la Răsărit şi să-şi ucidă semenii, tot aşa cum, cu multe secole înainte, puhoaie omeneşti au pornit de la Rărărit la Apus să-şi omoare semenii."
"ISTORIA, adică viaţa inconştientă, colectivă, de roi a omenirii, foloseşte pentru sine fiecare clipă a vieţii împăraţilor ca pe o armă în atingerea ţelurilor ei", rolul acestor împaraţi poate fi exemplificat prin bătălia de la Borodino:
"Dand si primind batalia de la Borodino, Napoleon si Kutuzov au procedat in mod spontan si absurd. Iar istoricii, dupa ce faptele s-au petrecut, au adus o sumedenie de argumente ingenios ticluite pentru a demonstra clarviziunea si genialitatea celor doi conducatori de armate, care, in realitate, dintre toate instrumentele oarbe ce duc la savarsirea evenimentelor mondiale, au fost factorii cei mai orbi si mai lipsiti de libertatea vointei."
Dincolo de toate aceste lupte surde curge viaţa a milioane de oameni care au preocupări dintre cele mai diverse. M-au impresionat momentele de meditaţie a personajelor, prinse în vâltoarea unor situaţii foarte dificile:
"Deasupra lui nu mai era nimic altceva decăt cerul, cerul înalt, acoperit şi totuşi nesfârşit de înalt, cu norii cenuşii care alunecau încet."Cât de domol, de liniştit şi de măreţ! Cu totul altfel, nu aşa cum alergau ieri, nu aşa cum fugeam noi, cum strigam şi ne băteam, cerul ăsta e cu totul altfel decât francezul şi artileristul roşcovan care trăgeau de vergea speriaţi şi furioşi, cu totul altfel alunecă acum norii pe cerul înalt şi nesfărşit. De ce n-am văzut mai inainte cerul ăsta atât de înalt? Şi cât sunt de fericit că, în sfârşit, l-am cunoscut! Da! Totul e zădărnicie, totul e amăgire, în afară de cerul ăsta fără margini. Nimic, nimic nu există în afară de el..."
"Da, da, iată imaginile mincinoase care mi-au dat emoţii, m-au încântat şi chinuit altă dată, îşi spuse el , alegând în închipuire principalele tablouri din acest panopticum al vieţii sale şi privindu-le acum în lumina - rece şi albă ca lumina zilei - gândului limpede al morţii. Iată chipurile grosonal zugrăvite care mi se păreau atât de frumoase şi de pline de taină. Gloria, binele aproapelui, dragostea pentru o femeie, patria însăşi, cât de măreţe mi s-au părut toate astea şi ce pline de sensuri adânci! Şi, de fapt, toate sunt atât de simple, de şterse şi de grosolane în lumina rece şi albă a acestei dimineţi care, o simt, se dichiseşte pentru mine."